În cazul infertilității trebuie investigate și tratate ambele persoane care alcătuiesc cuplul. Primele vizite și investigații se pot face la medicul ginecolog curant apoi se recomandă ca celelalte investigații și consulturi să fie făcute și coordonate la și de către medicul specialist în infertilitate și RUAM (Reproducere Umană Asistată Medical). Astfel, după primul set de investigații specialistul în infertilitate va face o anamneza detaliată pentru ambii parteneri, va efectua consultul amănunțit si va recomanda următorul set de investigații medicale care va ajuta la clarificarea diagnosticului și stabilirea conduitei ulterioare.
Pentru evaluarea fertilității feminine se recomandă:
- anamneza (istoricul medical și chirurgical, date despre ciclul menstrual, date despre alte sarcini etc.)
- examinarea fizică generală
- examinarea ginecologică și ecografia transvaginală
- testarea pentru infecții genitale
- evaluarea ovulației
- evaluarea profilului hormonal
- evaluarea rezervei ovariene
- evaluarea permeabilității tubare
- evaluarea cavității uterine prin histeroscopie
- evaluarea cavității peritoneale prin laparoscopie exploratorie
Pentru evaluarea fertilității masculine se recomandă în primul rând: - spermograma
- culturile uretrale, spermocultura
- examenul fizic general precum și cel genital, efectuate cel mai adesea la urolog
- profilul hormonal
Cum se tratează infertilitatea?
Întotdeauna tratamentul infertilității (ca și tratamentul oricărei alte afecțiuni) se va face conform unui protocol medical recomandat de către medicul ginecolog și de către medicul cu competență în infertilitate. Tratamentul depinde de diagnosticul stabilit în urma investigațiilor și analizelor realizate anterior. Principalele modalități de tratament a infertilității includ medicamentele pentru problemele de ovulație la femei, intervențiile chirurgicale de corecție în cazul unor probleme ale ovarelor, ale trompelor uterine sau ale uterului, dar și inseminare intrauterină artificială și fertilizare in vitro. În unele cazuri, infertilitatea poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor combinate cu intervenția chirurgicală.
Tehnologia reproducerii umane asistate sau fertilizarea in vitro (FIV) este ultima soluție la care trebuie să apeleze un cuplu cu probleme de infertilitate, deși infertilitatea este asociată de cele mai multe ori cu acest tip de terapie. Această procedură este indicată ca soluție atunci când toate tratamentele clasice au eșuat. Excepție fac cazurile în care rezerva ovariană este foarte scăzută sau perioada de infertilitate durează de mai mult de trei ani.
Esențial este să reții că motivele pentru care nu poți rămâne însărcinată sunt numeroase și numai un medic specialist în infertilitate îți poate oferi un diagnostic corect și recomanda un tratament eficient. Mai mult, infertilitatea prezintă cauze ce vin 50% din surse feminine și 50% masculine, sau poate fi chiar cauză mixtă. De aceea, nu trebuie să te descurajezi și să apelezi la ajutor specializat înainte ca acest lucru să îți afecteze încrederea în tine și echilibrul în relație.
Recent Comments