Cauzele infertilității țin și de patologia feminină și de patologia masculină: 30% aparțin femeilor, 30% aparțin bărbaților, 30% sunt mixte iar 10% sunt necunoscute.
Cauzele pot fi sociale și legate de stilul de viață al femeilor, bărbaților sau cuplurilor care încearcă să conceapă și medicale.
Printre cauzele sociale și legate de stilul de viață luăm în considerare:
- vârsta femeii. Fertilitatea femeii începe să scadă destul de mult în jurul vârstei de 35 de ani. Apoi, an după an șansele scad astfel încât la 38 de ani doar puține femei vor rămâne însărcinate după trei ani de încercări. Infertilitatea feminină legată de vârstă se explică prin îmbătrânirea ovocitelor (ouăle feminine prezente în ovare) odată cu organismul feminin și prin scăderea numărului acestora. În plus, odată cu înaintarea în vârstă apar și alte probleme de sănătate care pot afecta capacitatea de reproducere a femeii.
- Greutatea ambilor parteneri. Dacă este mult prea mare sau prea mică, greutatea creează dezechilibre hormonale prin excesul sau carența de estrogen produs în țesutul adipos. O femeie supraponderală sau obeză are de cele mai multe ori lipsa ovulației. Și la bărbați obezitatea poate afecta în rău spermograma. În cazul persoanelor subponderale lipsa de nutrienți poate determina stoparea procesului de ovulație. Dietele hipocalorice excesive, alimentația haotică, dietele vegetariană sau vegană care nu integrează toate vitaminele și mineralele necesare organismului pot duce la carențe de fier, acid folic, zinc și vitamina B12 afectând sinteza hormonilor în organism și astfel fertilitatea.
- sedentarismul (poate afecta ambii parteneri ai cuplului)
- antrenamentele fizice intense
- fumatul (poate afecta ambii parteneri ai cuplului)
- consumul de droguri sau alcool (poate afecta ambii parteneri ai cuplului)
- stresul. Este bine cunoscută acțiunea nocivă a stresului asupra organismului uman. Hormonii de stres secretați în cantitate excesivă pot duce la scăderea libidoului (și la femeie și la bărbat), la modificări ale spermatogenezei și chiar la amenoree (lipsa menstruației).
- expunerea la substanțe chimice (anumite pesticide, ierbicide, metale si solvenți) poate afecta fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați
- temperatura crescută din zona genitală masculină, pantalonii mulați.
Cauzele medicale ale infertilității feminine sunt:
- obstrucția tubară. Aceasta apare în/după bolile inflamatorii pelvine infecțioase (infecții genitale cu Chlamydia T., Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasme, Ureaplasme, Escherichia Coli etc.) sau neinfecțioase (endometrioza pelvină), în sindromul aderențial după intervenții chirurgicale pelvine sau abdominale, în formațiuni tumorale fibromatoase sau chistice voluminoase care deformează și comprimă trompele uterine
- absența ovulației. Aceasta apare în caz de tulburări hormonale (ovare micropolichistice sau sindromul ovarelor polichistice, insuficiența ovariană prematură, boala celiaca, hiperprolactinemia, afecțiunile tiroidiene) sau afecțiuni grave precum cancerul, după radioterapie sau chimioterapie
- calitatea scăzută a ovocitelor (foarte dificil de diagnosticat, este datorată probabil vârstei, predispoziției sau anomaliilor genetice, afectării ovariene prin factorii de mediu, endometriozei, ovarelor micropolichistice etc.)
- patologia uterină. Aceasta este reprezentată de malformații uterine (uter septat, dublu etc.), absența uterului, sinechii uterine, fibroame uterine, polipi intracavitari, infecții endometriale etc.
- patologia colului uterin, stenoze cervicale severe, malformații cervicale, infecții la nivelul colului uterin.
- patologia vaginului reprezentată de malformații vaginale
- disfuncții imunologice (boala celiaca etc.)
Cauzele medicale ale infertilității masculine sunt:
- varicocelul
- infecțiile testiculare
- intervențiile chirurgicale la nivelul testiculelor
- oreion după pubertate
- disfuncții ejaculatorii
- anomalii hormonale (hipogonadism)
- cancer testicular
- testicule necoborâte
- anomalii genetice
- anomalii morfologice, hipospadias
- fibroza chistică
- anumite afecțiuni cronice: diabet zaharat, boli tiroidiene, Sindromul Cushing
- anumite medicamente: sulfasalazine, steroizii anabolizanți, etc
- chimioterapia, radioterapia
Recent Comments