Fibroamele uterine sunt tumori benigne comune care afectează femeile în perioada reproductivă. Aceste formațiuni tumorale uterine pot provoca simptome neplăcute și pot influența negativ calitatea vieții unei femei. De câțiva ani ablația cu radiofrecvență (RFA) a devenit o opțiune terapeutică inovatoare pentru tratarea nodulilor fibromatoși uterini, oferind beneficii semnificative în comparație cu alte metode tradiționale.
Ce este ablația cu radiofrecvență a nodulilor fibromatoși uterini?
Ablația cu radiofrecvență este o procedură minim invazivă în care se utilizează undele electromagnetice cu o anumită frecvență pentru a distruge țesutul fibromatos. Procedura se realizează sub ghidaj imagistic, de obicei ecografic (exceptional de rar folosindu-se rezonanța magnetică) pentru a asigura precizie și siguranță.
Cum funcționează ablația cu radiofrecvență?
Terapia RFA consta în introducerea unui cateter special conceput pentru această manevră, prin puncție vaginală, sub control ecografic, direct în nodulul fibromatos. Cateterul emite unde electromagnetice cu o anumită frecvență (radiofrecvență) care generează căldură și care coagulează țesuturile și vasele sanguine ale nodulului fibromatos. Căldura produsă de undele de radiofrecvență afectează doar nodulul fibromatos până la capsula acestuia, păstrând în același timp țesutul uterin sănătos intact.
Eva Med Center este deocamdată singura clinică din țară în care puteți opta pentru ablația transvaginală cu radiofrecvență a fibroamelor uterine.
Avantajele ablației cu radiofrecvență
1. Procedură minim invazivă: ablația cu radiofrecvență nu necesită incizii mari cutanate ci doar puncții vaginale și are un timp de recuperare mai scurt în comparație cu intervențiile chirurgicale clasice, cum ar fi miomectomia sau histerectomia.
2. Conservarea uterului: pentru femeile care doresc să își păstreze capacitatea de a rămâne însărcinate ablația cu radiofrecvență poate fi o alternativă atrăgătoare la histerectomie sau la miomectomie.
3. Reducerea simptomelor: ablația cu radiofrecvență poate reduce sau elimina simptomele asociate cu fibroamele uterine cum ar fi durerile abdominale, sângerările abundente și presiunea pelviană.
4. Recuperare rapidă: deoarece ablația cu radiofrecvență este o procedură minim invazivă majoritatea femeilor se pot întoarce la activitățile normale în câteva zile și pot experimenta doar simptome postoperatorii de intensitate minimă.
Ce paciente pot beneficia de avantajele ablației cu radiofrecvență a nodulilor fibromatoși?
Nu toate femeile cu fibroame uterine pot fi tratate folosind acestă terapie. Procedura RFA este mai potrivită pentru femeile care:
• Au fibroame uterine mici sau medii (de obicei de 4-6 cm, de maxim 10 cm în diametru)
• Doresc să rămână însărcinate în viitor iar fibromul uterin le împiedică obținerea sarcinii
• Suferă de simptome moderate până la severe asociate cu fibroamele uterine
• Doresc o opțiune terapeutică care să evite intervenția chirurgicală majoră
Ablația cu radiofrecvență reprezintă o opțiune inovatoare și promițătoare pentru tratarea nodulilor fibromatoși uterini. Prin efectuarea unei proceduri minim invazive și prin conservarea uterului această tehnică poate aduce beneficii semnificative pentru femeile care suferă de simptome asociate cu fibroamele uterine. Avantajele procedurii de ablație cu radiofrecvență a nodulilor fibromatoși uterini depășesc cu mult dezavantajele. Efectuată cu respectarea indicațiilor și condițiilor ablația cu radiofrecvență evită intervenția chirurgicală (și tot “pachetul” care o însoțește și anume internarea, anestezia, cicatricea uterină, refacerea mai lungă postoperatorie etc.), vindecă în 98% dintre cazuri sângerările mari la menstruație și poate restabili fertilitatea la pacientele care o doresc. Procedura se poate face în ambulator, cu analgosedare și durează maxim jumătate de oră.
Recent Comments