Ce înseamnă fertilitatea?
Fertilitatea reprezintă obținerea unei sarcini după contacte sexuale regulate neprotejate în aproximativ un an. Cele mai multe dintre cupluri au nevoie de șase luni până la un an de raport sexual neprotejat pentru a concepe natural.
Ce înseamnă infertilitatea?
Infertilitate este definită ca lipsa apariției sarcinii după o perioadă de aproximativ un an de contacte sexuale regulate și neprotejate. Pentru femeile care au depășit vârsta de 35 de ani intervalul de la care se definește infertilitatea scade la șase luni. Infertilitatea este afecțiunea care include în definiție și imposibilitatea obținerii unui făt viabil.
Infertilitatea este o boală și de multe ori cuplurile care primesc acest diagnostic îl acceptă cu greu. În lipsa unui sprijin medical și psihologic susținut partenerii din cuplu pot ajunge până la anxietate și depresie iar stresul investigațiilor, a rezultatelor, a intervențiilor chirurgicale, a tratamentelor hormonale agresive, a eșecurilor metodelor de fertilizare poate accentua această stare psihică și implicit poate duce la agravarea infertilității.
Cuplul diagnosticat ca fiind infertil trebuie să fie consiliat de către un medic specialist în infertilitate si reproducere umană asistată medical (RUAM) și trebuie să aibă sprijinul unui psiholog pe toată durata tratamentelor.
Care sunt datele statistice despre fertilitate și infertilitate?
20% dintre cupluri vor concepe într-o lună, 70% vor concepe în 6 luni, 85% vor concepe într-un an dar mai sunt cupluri care obțin sarcina in aproximativ doi ani fără ca acestea să fie considerate infertile.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății unul din șase cupluri care încearcă să aibă un copil va avea dificultăți în a obține o sarcină.
Șansele de a obține o sarcină cu ușurință scad drastic începând cu vârsta de 35 de ani și se reduc foarte mult după vârsta de 40 de ani.
Infertilitatea afectează 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România iar 30 % dintre cazurile de infertilitate au cauză mixtă, atât feminină cât și masculină.
Fertilitatea maximă a femeii este atinsă la aproximativ 25 de ani. După această vârstă fertilitatea scade, mai lent până la 35 de ani si mai rapid după această vârstă.
După 37 de ani fertilitatea este foarte redusă la femei din cauza apropierii perioadei de menopauză.
Una din zece femei are o fertilitate foarte mică înainte de 32 de ani.
56% din persoanele afectate nu consultă un medic specialist în probleme de fertilitate.
Infertilitatea poate fi de cauză feminină în 30% dintre cupluri, de cauză masculină în alte 30%, de cauză mixtă pentru alte 30% dintre ele și de cauză necunoscută pentru 10% dintre cupluri.
Fumatul poate fi implicat in aproximativ 13% dintre cazurile de infertilitate.
Mai mult de doua pahare de alcool pe zi cresc riscul de infertilitate cu 60%.
Drogurile cresc riscul de infertilitate cu 70%.
După 37 de ani crește riscul de avort și de anomalii fetale.
O femeie din zece are fertilitatea redusă înainte de 32 de ani.
Sansele de a naște un copil după un ciclu F.I.V. sunt de 40% pentru femeile sub 35 de ani, de 21% pentru femeile cu vârsta de 38-40 de ani și 5% pentru femeile în vârstă de 43-44 de ani.
Menopauza poate să apară mai devreme chiar cu patru ani la femeile fumătoare.
Fumătorii suportă de două ori mai multe proceduri F.I.V. decât nefumătorii pentru a obține o sarcină.
Toxinele, solvenții cresc riscul de infertilitate cu 40%.
Recent Comments