Ce este histeroscopia și când este necesară?
HISTEROSCOPÍE s.f. (Med.) Examinare a cavității uterine cu ajutorul unui instrument optic special. [Gen. -iei. / < fr. hystéroscopie, cf. gr. hystera – uter, skopein – a privi].
Conform Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie (ACOG) histeroscopia este utilizată pentru a diagnostica și trata problemele cavității uterului. Histeroscopia se realizează cu ajutorul histeroscopului, un dispozitiv lung, subțire, cu fibre optice care este introdus în uter prin vagin și care proiectează pe un ecran imaginea cavității uterine, adică a interiorului uterului.
Histeroscopia este caracterizată ca fiind minim invazivă pentru că este o metodă de investigație blândă a cavității uterine, prin care nu se ajunge în peritoneu sau în vasele mari de sânge din corp.
Histeroscopia este una dintre investigațiile pe care un medic specialist în infertilitate le poate recomanda pentru a evalua posibilele cauze ale infertilității, pe lângă ecografie genitală, histerosalpingografie (HSG), teste de sânge pentru funcția ovariană și spermogramă.
Această metodă poate fi folosită în scop diagnostic, în cadrul protocolului de infertilitate, în completarea ecografiei genitale sau în scop terapeutic când este necesară extirparea polipilor sau a fibroamelor mici din cavitatea uterină sau rezecarea septurilor intrauterine.
Medicul curant mai poate recomanda efectuarea histeroscopiei în cazul sângerărilor uterine anormale, în cazul extragerii unui sterilet cu poziție anormală, în cazul sinechiilor uterine.
Dacă am enumera toate indicațiile histeroscopiei exploratorii și operatorii așa cum sunt ele scrise în cărțile de medicină am obține o listă destul de lungă: evaluarea sângerărilor uterine, evaluarea infertilității, evaluarea cavității uterine când aceasta este ecografic anormală, evaluarea prezenței unor corpi străini, extragerea unor corpi străini (sterilet etc.), evaluarea după o manevră operatorie intrauterină, efectuarea biopsiei endometriale, a exciziei polipilor endometriali, a fibroamelor submucoase, secționarea sinechiilor uterine, excizia septului uterin, efectuarea ablației de endometru și probabil încă două-trei indicații rare.
Din păcate histeroscopia este încă destul de puțin recomandată în protocoalele de investigare a infertilității, în ciuda faptului că are o importanță foarte mare în diagnosticarea endometritei cronice. Studiile au arătat că procentul de histeroscopii efectuate în caz de infertilitate crește doar în cazul pacientelor cu eșec al procedurii F.I.V.
Câteva cercetări recente arată că endometrita cronică este prezentă într-o proporție de 40,7% până la 55,7% la femeile cu infertilitate neexplicată, într-o proporție de 14% până la 57% în cazul eșecului recurent F.I.V. și într-o proporție de 43 până la 56% în cazul pierderilor recurente de sarcină. O concluzie importantă a acestor studii este legată de reluarea fertilității femeii după diagnosticarea endometritei cronice și tratamentul adecvat al acesteia.
In cazul endometritei cronice, adică a inflamației cronice a endometrului histeroscopia este de fapt singura investigație care o poate pune diagnosticul și în timpul căreia s-ar putea efectua biopsia endometrială și testarea specifică pentru această afecțiune.
Așadar este histeroscopia o bună practică pentru a oferi ciclului FIV cele mai bune șanse de succes? Deși nu există încă un consens de opinie sau practică în rândul specialiștilor din departamentele de reproducere umană asistată noi considerăm că da, histeroscopia este foarte importantă înainte de a începe procedura F.I.V. mai ales datorită rolului său esențial în diagnosticarea endometritei cronice.
Recent Comments