Ecografiile din timpul sarcinii îi oferă medicului curant o mulțime de informații valoroase: existența sarcinii, localizarea intrauterină a sarcinii, numărul embrionilor, aprecierea vârstei sarcinii în funcție de mărimea embrionului sau a fătului, monitorizarea creșterii bebelușului, detectarea anomaliilor, prezicerea datei probabile a nașterii, vizualizarea poziției placentei sau identificarea sexului bebelușului. Dar câte ecografii sunt sigure în timpul sarcinii și când ar trebui să le efectuați?
Încă de la bun început este bine să clarificăm faptul că ecografia este o metodă non-invazivă, sigură atât pentru mamă cât și pentru făt, extrem de utilă pentru monitorizarea sarcinii. Ecografia folosește undele sonore de înaltă frecvență care sunt transmise țesuturilor de către o sondă specială, reflectate de aceste țesuturi înapoi către sondă, preluate de către aceeași sondă și transmise computerului ecografului care le prelucrează, rezultând astfel imagini intrauterine cu bebelușul tău.
Dacă vă întrebați care sunt principalele ecografii recomandate în sarcină și cât de des vă veți întâlni cu medicul obstetrician pentru a vă monitoriza ecografic sarcina sperăm să gasiți răspunsul în continuare.
Ecografia pentru confirmarea sarcinii (6-8 săptămâni)
Prima ecografie, cea prin care se va și confirma prezența sarcinii se face în general între 6 și 8 săptămâni de sarcină. Această primă ecografie va fi efectuată de obicei transvaginal, prin introducerea sondei ecografice în vagin, astfel încât medicul să poată obține o imagine mai clară a fătului.
La această vârstă de sarcină se vizualizează prezența sau absența sacului sarcinii în interiorul cavității uterine, aspectul sacului ovular, prezența veziculei viteline, numărul de embrioni. Tot în această perioadă a sarcinii se observă foarte bine bătăile inimii bebelușului, se măsoară lungimea embrionului și se apreciază vârsta gestațională. În funcție de această măsurătoare medicul apreciază data probabilă a nașterii și stabilește perioada optimă în care ar fi bine să aibă loc nașterea.
Ecografia de la 9-11 săptămâni
După ecografia de la 6-8 săptămâni urmează o ecografie în intervalul 9-11 săptămâni de sarcină. Această ecografie le oferă părinților același tip de informații: vârsta sarcinii, data probabilă a nașterii, numărul de bebeluși din uter și bătăile inimii fetale. În plus se poate face recoltarea probei de sânge pentru testul dublu Kryptor care ajută la evaluarea riscului de anomalii cromozomiale grave și a riscului de preeclampsie și de restricție de creștere intrauterină fetală R.C.I.U.
Ecografia pentru depistarea anomaliilor fetale în trimestrul 1 (la 12 săptămâni)
La aproximativ 12 săptămâni se recomandă efectuarea ecografiei detaliate pentru depistarea anomaliilor fetale. Deși la această vârstă gestațională fătul este mic, măsurând doar 6-8 cm, în cursul examinării ecografice se pot evalua organele bebelușului (creierul, inima, coloana vertebrala, stomacul, vezica urinară, grosimea cefei – cunoscută drept translucența nucală, membrele superioare, membrele inferioare etc.) precum și restul structurilor sarcinii (placenta, lichidul amniotic, colul uterin) și hrănirea placentei prin arterele uterine etc. La ecografia de trimestrul întâi se văd și se numără mai ușor degetele de la mâini în comparație cu ecografia din trimestrul doi. De cele mai multe ori la 12 săptămâni si 4-6 zile se poate vedea chiar și sexul bebelușului. Ecografia pentru depistarea anomaliilor fetale poate oferi părinților informații liniștitoare despre bebeluș atunci când toate structurile examinate sunt în limite normale.
Uneori, mai ales când grosimea mai mare a cefei fetale (translucența nucală) sugerează existența unor anomalii cromozomiale sau a unor anomalii ale inimioarei fătului, părinții se pot orienta către efectuarea unor investigații suplimentare mai concludente, de exemplu ADN-ul fetal din sângele matern, biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza.
Alteori din păcate părinții pot primi vești foarte triste despre bebelușul lor și în acest caz singurul avantaj este momentul precoce al depistării anomaliei, fapt care le oferă timp de gândire până la luarea unei decizii.
Ecografia pentru depistarea anomaliilor fetale în trimestrul 2 (morfologia fetală de la 20-24 săptămâni)
Această examinare ecografică este extrem de detaliată, se efectuează de obicei între săptămânile 20 și 24 de sarcină și durează 30-45 minute în cazul unui singur bebeluș. În cazul unei sarcini multiple poate dura de două ori mai mult. Medicul examinator va verifica toate organele și structurile fetale vizibile până la această vârstă gestațională (creierul, inima, fața, ochii, rinichii, stomacul, plămânii, peretele abdominal etc.), va măsura dimensiunile craniului, toracelui, abdomenului, membrelor inferioare și superioare, va examina placenta, nivelul lichidului amniotic și lungimea colului uterin și va evalua fluxul sanguin de la nivelul cordonului ombilical. Uneori, când poziția bebelușului este favorabilă se pot obține imagini 3D/4D impresionante sau drăguțe cu fața fetală.
Ecografiile din trimestrul trei
Ecografiile din trimestrul trei sunt la fel de importante ca și celelalte. Deși riscul de a descoperi anomalii fetale în trimestrul trei este foarte redus dacă primele examinări morfologice au fost normale totuși acest risc există și nu poate fi neglijat. De aceea se recomandă repetarea ecografiei screening pentru depistarea anomalilor fetale la 29-30 săptămâni de sarcină. Celelalte examinări ecografice din trimestrul trei evaluează creșterea bebelușului, poziționarea lui în uter înainte de naștere, starea lui de bine, cantitatea de lichid amniotic, poziționarea placentei, lungimea colului uterin etc. Dacă sarcina dumneavoastră este considerată cu risc ridicat – de exemplu, dacă aveți tensiune arterială crescută, risc de preeclampsie, diabet gestațional, sângerări vaginale, nivel scăzut de lichid amniotic, contracții premature atunci medicul curant va efectua examinările ecografice mai des decât la o sarcină fără risc.
Ecografiile pentru starea de bine a bebelușului
Aceste ecografii monitorizează starea de bine a fătului atunci când există probleme materne de sănătate precum hipertensiune arterială, diabet zaharat sau diabet gestațional, risc de preeclampsie, coagulare sanguină crescută sau probleme legate de sarcină precum lipsa lichidului amniotic sau placenta îmbătrânită prematur. Examinarea include măsurarea parametrilor circulației sanguine la nivelul vaselor ombilicale și fetale, monitorizarea activității inimioarei bebelușului și evaluarea mișcărilor și respirațiilor acestuia.
Câte ecografii sunt sigure?
O ecografie este considerată sigură atât pentru gravidă cât și pentru bebeluș atunci când este utilizată în scopuri medicale. Deși sondele ecografului nu emit radiații periculoase pentru făt totuși se recomandă ca ecografiile să fie efectuate în timp limitat și în scop medical, cu un ecograf performant și numai de către medicul specializat în acest sens, care poate interpreta rezultatele rapid și cu acuratețe. Acesta este și cazul clinicii Eva Med Center – Cabinet Doctor Mihaela Pețeanu unde am creat pentru dumneavoastră condițiile optime de monitorizare a sarcinii.
Recent Comments